Livia Urse-Morega
M-am mutat ‘înapoi acasă’ la debutul pandemiei, mânată de nevoia de a respira un aer mai curat și mai liniștit în timpul carantinei, însă, cumva în subconștient și entuziasmată de faptul că Râmnicul începe să aibă o energie faină, mult diferită față de cea în care am crescut noi: voluntariat, acțiuni civice, mici festivaluri gastronomice, seri de film, ar fi câteva.
Anul trecut, cursa Vâlcea Forest Run a dat un start fain proiectului nostru turistic. Un proiect care dorește să dezvăluie Râmnicul râmnicenilor și să catalizeze mândria față de ‘orașul nostru’. Sigur, am atins o gamă largă de categorii de vârstă însă am rămas ‘între adulți’.
A venit momentul ca Râmnicul să își ia locul între ‘orașele cool’ care împletesc istoricul cu actualul, care sărbătoresc tradiția și fac loc pentru NOU prin proiecte care pot aduce laolaltă seniori și tineri, părinți și copii, oameni din toate mediile sociale. Arta stradală are această putere. Am văzut și simțit cum un mural amplasat strategic poate activa o comunitate, poate cataliza schimbare și atrage oameni cu idei, poate chiar deveni o sursă de venit la nivel local, concomitent cu a oferi o platformă vizibilă și accesibilă unor artiști mai mult sau mai puțin cunoscuți.
Și asta face asociația Ataraxia cu primul festival de artă stradală din Râmnic.
Susțin, așadar, cu maxim entuziasm VISart și vă propun să vă alăturați și voi acestui demers care va aduce în oraș culoare, poate controversă, muzică și mesaje actuale și, last, but not least, va reda viață unor colțuri uitate din oraș.